Ste kdaj poskušali načrtovati svojo kariero? Če je tako, kako ste k temu pristopili?

Večina ljudi zgolj pogleda okrog sebe in izbere poklic, ki je priljubljen v družini ali družbeni okolici ali pa sprejeme službe, ki so na razpolago in preizkušene tekom več generacij.
A takšni pristopi lahko vodijo v težave.

Zakaj je tako pomembno načrtovati lastno kariero? Kako prilagodimo naše potrebe zahtevam trga delovne sile?

Oglejmo si, kateri so glavni dejavniki pri izbiri kariere:

1. Vaša osebnost: ste mirna ali družabna oseba? Morda vaši sorodniki uživajo v delu knjižničarja, a če ste vi precej bolj temperamentna oseba, vas bo počasno delovno okolje utesnjevalo.
2. Vaši interesi: je vaša družina podjetniško usmerjena? Če bolj razumete poezijo kot delnice, ne sledite nasvetom vaše družine.
3. Vaše vrednote: vaša družina lahko kot pomembno vrednoto smatra socialno delo, medtem ko vi na skrivaj občudujete plastične kirurge in njihove elegantne avtomobile.
4. Vaše veščine: starši vam svetujejo, da se odločite za kariero v financah. Čeprav ste odlični pri delu s številkami, še bolje združujete kose oblačil na izjemen način, zaradi česar vas na ulici ne more nihče spregledati. In preprosto ljubite modo.
5. Vaš kraj bivanja in situacijsko ozadje: vsi vedo, da je Oxford zibelka literarnih genijev. Vendar pa J.K. Rowling nikoli ni diplomirala na Oxfordu. Bila je mati samohranilka, ki je prejemala socialno podporo. Zakaj bi se torej odrekli svojim sanjam, četudi se niste rodili finančno privilegirani?
6. Vaši kontakti: ko imate idejo o tem, kakšno službo želite, je vredno ponovno pregledati vaš družinski imenik. Morda je neznani stric, ki mu vaša mama vsako leto pošlje božično voščilnico, kemijski genij, vaša največja želja pa je kariera v farmacevtski industriji?
7. Vaše kvalifikacije: Ali je srednja ekonomska šola dovolj, da postanete računovodja? Ali je imeti odličen uspeh v šoli, če si želite vojaške kariere?

Potrebno si je zastaviti veliko vprašanj, preden se odločimo za poklicno pot, ki bo izpolnjevala naše potrebe. V odrasli dobi preživimo namreč več časa na delovnem mestu kot na druženju s prijatelji. Pomembno je, da se odločamo pametno.

CaT vam bo pomagal definirati področja vašega zanimanja, vaše spretnosti in vrednote ter vas seznanil, katere kvalifikacije potrebujete, da dobite svojo sanjsko službo.

Testirajte se s CaT-om!


Če se želite prijaviti na brezplačni preizkus, se obrnite na naš lokalni tim:
SLO: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.